Stressbehandling ved psykolog i Aalborg

Stressbehandling Aalborg ved Psykolog Amanda Hansen. Samtaler til stressramte.

Hvad er stress?

Stress rammer hvert år mange mennesker, og antallet af danskere med et højt stressniveau er stadigt stigende. Ifølge Sundhedsstyrelsen berettede 29 % af danskerne i 2021 om en høj score på stressskalaen.

Stress er dermed et udbredt fænomen, og det kan påvirke os både psykisk, fysisk og fysiologisk. Symptomer på stress kan være nedsat energi, at trække sig socialt, søvnproblemer, fysiske smerter, nedsat hukommelse. Stress kan også vise sig som et væld af andre symptomer, der med tiden bliver stærkere og som påvirker din evne til at fungere i dagligdagen.

Behandling af stress

Hvis du oplever stresssymptomer, der påvirker din livskvalitet, vil jeg altid anbefale dig at konsultere din læge. Lægen kan også undersøge dig for fysisk sygdom og dermed hjælpe med at udelukke, at anden sygdom er årsag til dine symptomer. Vurderer din læge, at du har stress – også kaldet belastningsreaktion – kan det give god mening at opsøge stressbehandling.

Jeg er psykolog med klinik i Aalborg og har rigtig god erfaring med kortere og længerevarende samtaleforløb til behandling af stress. Du er meget velkommen til at kontakte mig eller læse mere om mig.

Forskellen på stress og travlhed

I det daglige, når vi taler med hinanden, får vi nogle gange blandet travlhed og stress sammen. Når vi tænker på stress, kan vi måske også have en tendens til at tænke, at stress opstår, fordi vi har haft travlt for længe. Sådan er det dog langt fra. Man kan sagtens have travlt, uden at være stresset, ligesom man kan være stresset uden at have travlt.

Ledighedsstress

Fx er ledige/arbejdsløse en gruppe i samfundet, der ofte oplever stresssymptomer. Ifølge Psykologer I Danmark oplever 28 % af ledige et højt stressniveau, hvilket stiller sig i kontrast til mennesker i job, hvoraf 16 % af oplever et højt stressniveau. Selvom man som ledig typisk er hjemmegående og ikke skal møde ind et sted fra 8-16, så er stressniveauet højt. Man kan være usikker på sin fremtid, være bange for andres fordømmelse og blive ramt af, at dagpengene måske snart udløber.

Samtidig kan det være en stressfaktor, at man savner at bidrage og at være en del af et kollegialt fællesskab. Man taler om ledighedsstress, og det kan være et godt eksempel på, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem mængden af arbejdsopgaver og stress. Det kan nemlig også stresse mindst ligeså meget, at man savner noget at lave.

Arbejdsrelateret stress

Vi får (heldigvis) mere og mere fokus på, hvordan arbejdet kan medføre stress hos medarbejderne, og hvad man kan gøre fx som leder for at skabe et psykisk godt arbejdsmiljø.

Det er min erfaring, at man i praksis sjældent kan lave så skarp en opdeling og skelne helt mellem arbejde og privatliv. Vi er hele mennesker, og selvom vi måske tager en uniform på, når vi går på arbejde, og tager den af, når vi holder fri, så er det svært at helt at undgå at arbejdsliv og privatliv påvirker hinanden. Når jeg har forløb med klienter der henvender sig med arbejdsrelateret stress, er det derfor vigtigt for mig at få helheden og nuancerne med. Jeg tror på, at stress opstår i et samspil mellem individ og miljø, og det er derfor aldrig den enkelte medarbejder der er forkert.

Ønsker du hjælp til behandling af arbejdsrelateret stress i Aalborg eller online? Du er meget velkommen til at kontakte mig eller booke en tid med det samme.

Behandling af stress ved psykolog i Aalborg - samtale mod stress.

Stressbehandling Aalborg – eller online – hos Psykolog Amanda Hansen

I min klinik i Aalborg centrum tilbyder jeg psykologsamtaler til dig, der enten oplever begyndende stresssymptomer, eller dig, der måske er sygemeldt med stress. Vi vil sammen undersøge, hvilken betydning stresssymptomerne har i dit liv, hvornår symptomerne særligt er til stede og hvad der kan være hjælpsomt for lige netop dig i din heling fra stress.

Det er min erfaring, fra de mange samtaler jeg har haft med mennesker ramt af stress i forskellig grad, at stresssymptomerne altid kommer af en grund. Kroppen prøver at fortælle os noget med symptomerne, og hvis vi ikke lytter, så har kroppen det med at skrue op for flere symptomer.

I et forløb hos mig vil vi derfor sammen undersøge, hvad stresssymptomerne prøver at fortælle dig. Vi vil arbejde med at genskabe din forbindelse til din krop og til de ting og aktiviteter, du måske har bevæget dig væk fra som stressramt. Vi vil undersøge hvilken læring du kan tage med dig efter dit stressforløb, og om der er konkrete ændringer, du ønsker at lave i dit liv, så du selv kan forebygge at stresssymptomerne vender tilbage.

Forebyggelse eller behandling?

Jeg har både god erfaring med at arbejde med stressforebyggelse igennem korterevarende samtaleforløb og stressbehandling i forløb af længere varighed.

Stressforebyggelse er relevant for dig, der oplever enkelte stresssymptomer og som ønsker at tage hånd om disse i tide. Det kan være, at du tidligere har været sygemeldt, eller at du kender nogen, der har været stressramt, hvorfor du gerne vil gøre noget ved dine symptomer, inden de udvikler sig til mere.

Stressbehandling er til dig, der måske er tæt på en sygemelding eller allerede er helt eller delvist sygemeldt med mange stresssymptomer. Her kan det give mening med et længere samtaleforløb, hvor vi sammen kan nå hele vejen rundt.

Jeg er stresssygemeldt – kan du hjælpe mig?

Jeg har bred erfaring med samtaleforløb til stresssygemeldte – både medarbejdere og studerende. Jeg kan derfor støtte dig, der er sygemeldt, ligesom jeg kan hjælpe dig under en evt. optrapning og tilbagevenden til dit arbejde eller studie. Ligeledes kan jeg være der for dig, hvis du efter en langvarig sygemelding bliver opsagt eller du står overfor at skulle ud på arbejdsmarkedet igen efter en stresssygemelding.

Stress, angst og depression

Stress, angst og depression kan ofte være tæt forbundne og i nogle tilfælde svære at adskille helt fra hinanden. Flere af symptomerne overlapper, og de fleste af de stressramte, jeg har haft i forløb, har også i en eller anden grad oplever symptomer på angst og/eller depression. Sørg for at tale med din læge/psykolog om dine symptomer, så I sammen kan finde ud af, hvad der er den bedste behandling for dig. Nogle stressramte har gavn af medicinsk behandling rettet mod depression eller angst. Din læge kan hjælpe dig med en vurdering af om medicin giver mening i din situation. Som psykolog vil jeg dog tilråde at medicinen aldrig skal stå alene.

Hjælp til selvhjælp – hvad kan jeg selv gøre som stressramt?

Som stressramt kan man blive mødt af mange gode råd, og selvom de som oftest er velmenende, så kan det være utroligt svært at sortere i, hvad man kan bruge til noget, og hvad man ikke kan. Det kan hurtigt føles som noget, der skal tilføjes til to-do listen – at lave vejrtrækningsøvelser, at tage i skoven eller at lave yoga.

Jeg tror på, at vi mennesker har meget til fælles, men at vi er nødt til at finde vores egen vej, der er rigtig for os selv. Det samme gælder stress og heling fra stress – der er ikke en opskrift, der passer til alle. Mit bedste råd til dig, der er stressramt, er derfor netop at tage gode råd med et gran salt.

Folk ønsker at hjælpe, men du behøver ikke afprøve alt, du bliver foreslået at prøve. Det vigtigste er sådan set at du øver dig i at lytte til din egen mavefornemmelse. Det kan være fint at prøve forskellige ting af – det er sådan man finder ud af, hvad der virker for en – men tag lidt ad gangen og i dit eget tempo.

Med andre ord: skru forventningerne ned til dig selv og husk dig selv på, at den svære kunst netop er at gøre mindre og ikke mere.

Anbefalinger til podcasts, bøger og andet indhold om stress:

  • Psykolog Birgitte Sølvstein er et stort forbillede for mig. Hun fortæller åbent og ærligt i sin podcast “Psykologen I Øret”, og på sin hjemmeside, om sine egne personlige erfaringer med stress, ligesom hun deler teknikker og værktøjer, der kan hjælpe dig, der oplever stress. Der er masser af inspiration at finde hos Birgitte, uanset om du oplever enkelte stresssymptomer eller om du er sygemeldt med stress.
  • HjerneRO er en podcast skabt af psykologerne hos Mindcamp, og den kan findes på Spotify, YouTube og hvor du ellers lytter til podcasts. Jeg har selv lyttet med fra start, og kender du ikke til HjerneRO-konceptet, så kan jeg anbefale at starte med de første episoder og bevæge dig frem derefter. Der er masser af konkrete værktøjer, fx til dig der oplever tankemylder eller har svært ved at falde i søvn.

Psykologhjælp i Aalborg med kort ventetid

Oplever du at være ramt af stress og symptomer på stress? Går det ud over din hverdag og forhindrer dig i at gøre de ting, der er vigtige for dig? Ønsker du at tage handling på dine stresssymptomer i tide?

Som psykolog i Aalborg eller online kan jeg hjælpe dig, og jeg har lige nu kort ventetid. Book en tid direkte i min kalender, ring til mig eller skriv en mail. Så finder vi sammen ud af, om jeg kan være den rette psykolog til at hjælpe lige netop dig.